ဒီပို႔စ္ေလးက Facebook မွာ Share ထားလို႔ အားလံုးလဲပိုျပီး သိရေအာင္ ျပန္လည္ေ၀မွ်လိုက္တာပါ။ ေသခ်ာေတာ့မသိေပမယ့္ ဆင္ျခင္လို႔ရတာေပါ့ဗ်ာ။
ထိုင္၀မ္ႏုိင္ငံမွာ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးဟာ မေမွ်ာ္လင့္ဘဲ သူမရဲ့ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲ႔ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးေတြထြက္ၿပီး ရုတ္တရက္ ေသဆံုးသြားခဲ့ပါတယ္။ လူသတ္မွဳလို ့ထင္တဲ့အတြက္ ရဲေတြက အၿပင္းအထန္ စစ္ေဆးမႈေတြ လုပ္ပါေတာ့တယ္။ သူမရဲ့ ႐ုပ္အေလာင္းကို ခြဲစိတ္ၿပီး စစ္ေဆးတဲ့အခါ Arsenic (အာဆင္းနစ္လို ့ေခၚတဲ့ စိန္ျဖဴ) အဆိပ္သင့္လို ့ ေသဆံုးရေၾကာင္း အေၿဖထြက္ လာပါတယ္။ အဲဒီ အာဆင္းနစ္ အဆိပ္ ဟာ ဘယ္က လာပါသလဲ ။ ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခု ရဲ့ ပါေမာကၡဆရာ၀န္ၾကီးတစ္ဦး ကိုလည္း ဒီျပႆနာ ကိုအေၿဖရွာဖို ့ ဖိတ္ေခၚခဲ့ ပါတယ္။ ပါေမာကၡၾကီးဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြအားလံုးနဲ ့မေသဆံုးခင္ကခံစားခဲ့ရတဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြကို ျမင္ျမင္ေတြ႕ခဲ့သူေတြကို ေသခ်ာေမးျမန္းခဲ့ပါတယ္။ ၿပီးေနာက္မွာေတာ့ ဒီ လ်ိဳ႕၀ွက္ခ်က္ကို ေၿဖရွင္းႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။
" ေသသူဟာ အသတ္ခံရတာ မဟုတ္သလို ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသခဲ့တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး၊ မေတာ္တဆ အစာထဲကအာဆင္းနစ္စိန္ျဖဴအဆိပ္သင့့္ခဲ့ရတာပါ၊ " လို ့ပါေမာကၡၾကီး ကေၿပာခဲ့ပါတယ္။ လူေတြက နားမလည္နိုင္ဘဲ အစာထဲမွာ အာဆင္းနစ္က ဘယ္ကဘယ္လို ပါလာသလဲ ဆိုျပီး ပေဟဠိျဖစ္ေနၾကပါတယ္။
"Arsenic အဆိပ္ဟာ ေသသူရဲ့ အစာအိမ္ထဲမွာ အစာေတြေျခဖ်က္ရာကေန ထြက္လာတာပါ။ ေသသူဟာ ဗီတာမင္စီ (vitamin C) ကို ေန႔တိုင္း မွီ၀ဲခဲ့တယ္လို ့သိရပါတယ္ ၊ ဗီတာမင္စီဟာလည္း သူ ့အလိုလိုဆို ၿပႆနာ မရွိပါဘူး ၊ သူမဟာ ညစာစားခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားသံုးခဲ့ပါတယ္၊ ပုဇြန္စားတာကလည္း ၿပႆနာမဟုတ္ေသးပါဘူး သူမနဲ ့အတူတူ ညစာမွာပုဇြန္စားတဲ့သူေတြလည္း ဘာမွမၿဖစ္ခဲ့ပါဘူး ၊ ဒါေပမယ့္ သူမဟာ ပုဇြန္စားရင္းနဲ႔ တခ်ိန္တည္းမွာပဲ ဗီတာမင္စီပါ၀င္တဲ့ ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခုခုကို ေသာက္ခဲ့ပါတယ္ အဲဒီအခ်က္ဟာ ၿပႆနာပါပဲ" လို ့ ပါေမာကၡၾကီးက ရွင္းၿပခဲ့ပါတယ္။
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ ခ်ီကာဂို တကၠသိုလ္ရဲ့ သုေတသီေတြဟာ ပုဇြန္ကဲ့သို ့ ပါးလႊာႏူးညံ့တဲ့ အခြံေတြပါတဲ့ သတၱ၀ါေတြရဲ့အခြံမွာ သိပ္သည္းဆၿမင့္မားတဲ့ ပိုတက္ဆီယမ္ အာဆင္းနစ္ ၿဒပ္ေပါင္း ငါးမ်ဳိး ပါ၀င္တာကို လြန္ခဲ ့တဲ ့ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ေလ့လာ ေတြ ့ရွိခဲ့ ၾကပါတယ္။
ဒီအစားအေသာက္ေတြဟာ ဒီအတိုင္း သူ ့ခ်ည္းပဲေတာ့ အဆိပ္အာနိသင္မၿဖစ္ေစပါဘူး။ အာဆင္းနစ္ဟာ ျပဒါး၊ခဲစတဲ ့ သိပ္သည္းေသာသတၱဳမ်ား(heavy metals)လို ့ေခၚတဲ ့ လူ ့ခႏၡာကိုယ္ထဲမွာ မ်ားမ်ားမရွိသင့္တဲ ့အဆိပ္သင့္သတၱဳေတြထဲမွာပါပါတယ္။ သူဟာ ဗီတာမင္စီနဲ ့ ေပါင္းစပ္မိသြားရင္ေတာ့ ဓါတ္ျပဳမႈေတြၿဖစ္လာၿပီး မူလက အဆိပ္အေတာက္မရွိတဲ့ အာဆင္းနစ္ေအာက္ဆိုဒ္(arsenic oxide, As2O5)ကေန အဆိပ္ျပင္းလွတဲ ့ အာဆင္းနစ္ထရိုင္ေအာက္ဆိုဒ္( arsenic trioxide, As2O3)အၿဖစ္ေၿပာင္းလဲသြားပါတယ္။
ဒါက အားလံုးသိၾကတဲ ့ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတတ္ၾကတဲ ့စိန္ျဖဴပဲျဖစ္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို ့ ခဏခဏၾကားေနၾကရတဲ ့ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္သတ္ေသခ်င္ရင္ သံပုရာရည္္နဲ ့ေသာက္တဲ့ စိန္ ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာရည္ထဲက ဗိုက္တာမင္စီနဲ ့ အာဆင္းနစ္နဲ ့ေပါင္းသြားျပီး အဆိပ္ျဖစ္သြားတယ္ဆိုပါေတာ့။
အာဆင္းနစ္အဆိပ္္ရဲ့ အာနိသင္ကေတာ့ လူရဲ့ ခႏၶာကုိယ္မွာ အေရးအပါဆံုး အစိတ္အပိုင္းေတြၿဖစ္တဲ့ ႏွုလံုး ၊ အသည္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ၊ အူသိမ္ နဲ ့ အာရုံေၾကာ ေတြရဲ့ ေသြးေၾကာေတြကို ေပါက္ထြက္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္ မလႈပ္ရွားႏုိင္ၿခင္းပဲ ၿဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အာဆင္းနစ္အဆိပ္ေၾကာင့္ ေသတဲ့လူေတြဟာ နား၊ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္နဲဲ ့ မ်က္လံုး ေတြကေန ေသြးထြက္တဲ့ လကၡဏာေတြၿဖစ္လာပါတယ္။ ဒီအျပင္ အသက္ရွဴရာကေန စြမ္းအင္ထုတ္တဲ ့လမ္းေၾကာင္းကိုလဲ ပိတ္လိုက္တဲ ့အတြက္ စြမ္းအင္မရေတာ့ဘဲ သတိလစ္ေမ့ေမ်ာျခင္းေတြျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ပုဇြန္ ၊ အခြံပါတဲ ့ေရသတၱ၀ါေတြကို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ ့အစားအစာမ်ား (ဥပမာလိေမၼာ္သီး၊သံပုရာသီး၊ဇီးျဖဴသီးစသည္)၊ ဗီတာမင္စီေဆးျပားမ်ား (ဥပမာ စီဗစ္) တို ့နဲ႔ ပူးတြဲ မစားၾကဖို ့သတိေပးထားပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြကို မၾကိဳက္လို ့မစားေပမယ့္ အခုအခ်ိန္မွာ တုပ္ေကြးအေအးမိတာကို ကာကြယ္တဲ့အေနနဲ ့ စီဗစ္ေသာက္ေနက်လူမ်ားလဲ အထူးသတိထားၾကရန္လိုပါတယ္။
နီးစပ္ရာလူေတြကို လက္ဆင့္ကမ္းေျပာေပးၾကပါဦးခင္ဗ်ာ...။
3 comments:
မျဖစ္နုုိင္တဲ႕ reason ပဲ ပုဇြန္ အစိမ္းကို သံပုရာ ရည္နဲ႕ေတာင္ စမ္းစားေသးတာပဲ ပင္
လယ္စာနဲ႕ စားတဲ႕ sauce ကမ်ားေသာအားျဖင့္ အခ်ဥ္ပဲကိုး
မျဖစ္နုုိင္တဲ႕ reason ပဲ ပုဇြန္ အစိမ္းကို သံပုရာ ရည္နဲ႕ေတာင္ စမ္းစားေသးတာပဲ ပင္
လယ္စာနဲ႕ စားတဲ႕ sauce ကမ်ားေသာအားျဖင့္ အခ်ဥ္ပဲကိုး
ဟုတ္ကဲ့ခင္ဗ်.. ကၽြန္ေတာ္လဲ ေရးထားပါတယ္ ေသခ်ာေတာ့မသိပါဘူး ဆင္ျခင္လို႔ ရေအာင္လုိ႔ တင္ေပးတာပါလုိ႔...
Post a Comment