ေခ်ာကလက္ပံုမွန္စားသူေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ပိုျပီးသြယ္လ်လာဖြယ္ရွိတယ္လို႔ သုေတသနတစ္ရပ္က ေဖာ္ျပပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္၀ျဖိဳးမႈ တိုင္းတာခ်က္တစ္ရပ္ျဖစ္တဲ့ ခႏၶာကိုယ္ထုအညႊန္း (BMI)၊ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈႏွင့္ အာဟာရဓာတ္စာေတြကို စစ္ေဆးတဲ့ အေမရိကန္သား ၁၀၀၀ နီးပါးကို ေလ့လာမႈတစ္ရပ္ကေနျပီး ေတြ႕ရွိလာတာျဖစ္ပါတယ္။ တစ္ပတ္ကို အၾကိမ္အနည္းငယ္ေလာက္ ေခ်ာကလက္စားသူေတြဟာ ပ်မ္းမွ် ရံဖန္ရံခါစားသူေတြထက္ ခႏၶာကိုယ္ပိုသြယ္လ်မႈရွိတာကို ေတြ႔ရွိခဲ့တာပါ။ ေခ်ာကလက္မွာ ကယ္လိုရီမ်ား ပါ၀င္ေပမယ့္ အဆီဓာတ္ေပါင္းစပ္မႈထက္ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်ေရးကို ပိုျပီးကူညီဖြယ္ရွိတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈတိုးေစေပမယ့္ ေခ်ာကလက္ပံုမွန္စားတာက BMI ေလ်ာ့က်မႈနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္လို႔ Archive of Internal Medicine မဂၢဇင္းကေဖာ္ျပပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်မႈဟာ အၾကိမ္ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ား ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္သလဲ ဆိုတဲ့အျခားအခ်က္ေတြနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း၊ ေခ်ာကလက္ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ားစားတယ္ ဆိုတာထက္ ဘယ္လိုမၾကာခဏစားတယ္ဆိုတာ ပိုအေရးၾကီးေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အျခားေလ့လာမႈေတြကလည္း ေခ်ာကလက္ဟာ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္မွာပါတဲ့ ေရာဂါတိုက္ဖ်က္တဲ့ ပစၥည္းေတြဟာ ကလာပ္စည္းေတြကို ပ်က္စီးေစတဲ့ မတည္ျငိမ္တဲ့ ဓာတုပစၥည္းမ်ား၊ အသားမွ်င္ေတြပ်က္စီးေစတဲ့ အမႈန္ေလးမ်ားကို ဖယ္ရွားပစ္ႏိုင္ပါတယ္...။
No comments:
Post a Comment