ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ဟင္းႏုနယ္စတဲ့
အသီးအရြက္ေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြဆုိတာ သိထားေပမယ့္
႐ိုးရွင္းလြန္းတာေၾကာင့္ အျမဲတမ္း ဒါေတြကိုပဲ စားဖို႔ မျဖစ္ႏုိင္ပါဘူး။
ထပ္မံေလ့လာထားတဲ့ သုေတသနျပဳခ်က္ေတြအရ ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကို စားသံုးေပးတာက သင့္က်န္းမာေရးကို အံ့အားသင့္စရာ ေကာင္းေလာက္ေအာင္ ကူညီေပးႏုိင္တာ ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ႏွလံုးက်န္းမာေစေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
ပဲသုပ္ စားေပးပါ
ပဲမွာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ
မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အူထဲမွာရွိတဲ့ ကလက္စထေရာေတြကို ေပါင္းလိုက္ကာ
ခႏၶာကိုယ္အျပင္ဘက္ကို စြန္႔ပစ္ပစၥည္းအျဖစ္ ထုတ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲမွာပါတဲ့
ကစီဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္မွ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးကို ထုတ္ေစၿပီး ကိုလက္စထေရာအသစ္
ျဖစ္ေပၚမႈကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။
ရင္သားကို အကာအကြယ္ေပးေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
ကန္စြန္းဥေထာင္းစားပါ
ဘီတာကယ္႐ိုတင္းက ဆဲလ္ဒီအန္ေအကို
ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္ေတြ ဖ်က္ဆီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက
ရွင္းျပပါတယ္။ သုေတသီေတြက ေမ်ာက္ဥမွာေကာ ကန္စြန္းဥလို ဘီတာကယ္႐ိုတင္း
ပါဝင္မႈကို ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ ေမ်ာက္ဥထက္ ကန္စြန္းဥမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း ပါဝင္မႈ
အဆ ၂၀၀ ေက်ာ္ ပိုမိုတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
စိတ္ခံစားမႈ ျမႇင့္တင္ေပးႏုိင္ေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
အသားစားပါ
အဆီ ဖယ္ထားတဲ့ အသားစားသံုးပါက ရရွိလာတဲ့
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေတြက စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းေစၿပီး ႏိုးၾကားတက္ႂကြေစတဲ့
ဒိုပါမင္းေဟာ္မုန္း ပမာဏကို ျမႇင့္တင္ေပး တယ္လုိ႔ အစားအစာနဲ႔ စိတ္အေၾကာင္း
စာအုပ္ေရးသားသူ Elizabeth Somer က ေျပာပါတယ္။ အဆီဖယ္ထားတဲ့ အမဲသား
စားသံုးပါက သင့္ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ ဘီစစ္နဲ႔ ဘီတြဲ ပမာဏရဲ႕
၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိေစပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္ေတြက အာ႐ံုေၾကာ
လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို တိုတက္ေကာင္းမြန္ေစၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
အ႐ိုးအဆစ္ နာက်င္မႈမ်ားမွ သက္သာေစေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
င႐ုတ္သီးစားပါ
င႐ုတ္သီးကေန ရရွိႏုိင္တဲ့ ဗီတာမင္စီက
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴးေတြကို free radical
ေတြရဲ႕ ပ်က္စီးမႈမွ ကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုလာဂ်င္အသစ္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
အသစ္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ကိုလာဂ်င္ေတြေၾကာင့္ အ႐ိုးအဆစ္ေတြအေပၚ သက္ေရာက္တဲ့
ယို႔ယြင္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
ေကာ္ဖီေသာက္ပါ
ေကာ္ဖီမွာပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္က
ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈကို အားေပးၿပီး ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေတြထဲမွာ
ဒုကၡျဖစ္ေစတဲ့ ေသြးခဲဖတ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးေပးပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ
ေတြ႕ရွိခ်က္အရ ကက္ဖင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္
အေရအတြက္ကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး သက္ႀကီးသတိေမ့ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္
ေပးႏုိင္ပါတယ္။
အဆုတ္က်န္းမာေစေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
အေစ့အဆန္စားပါ % အေစ့အဆန္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့
ျဒပ္ေပါင္းေတြက အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္လို႔ Texas
မွ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။ အေစ့အဆန္ေတြမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္အီးက
ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို တြန္းလွန္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ခုခံအား ျမင့္တက္ေစေသာ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္
ပ်ားရည္ေသာက္ပါ
ပ်ားရည္မွာ ပါဝင္တဲ့
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးၿပီး ခႏၶာကုိယ္တြင္း
ပိုးမႊားေတြ ဝင္ေရာက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ပ်ားရည္မွာ
ပိုးသတ္အာနိသင္နဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိတာၾကာင့္
ပိုးမႊားကူးစက္မႈကို တားဆီးႏုိင္ၿပီး ေရာဂါခံစားရျခင္းမွ ကင္းေဝးေစပါတယ္။
Ref: Myawady
No comments:
Post a Comment